Sköta katt

Att ha ett husdjur är som bekant väldigt roligt och kanske framför allt i form av en katt. En stor fördel med att ha en katt gentemot andra husdjur är att de i mångt och mycket sköter sig själva. Dock finns det en del man ska tänka på när det kommer till skötsel av katter.

catAtt skaffa katt innebär ett stort ansvar, och en av de viktigaste sakerna är såklart att ge katten bra mat så att den håller sig frisk och mår bra. Mat till katten finns både i form av de klassiska kattmatsburkarna eller i form av torrfoder. Vilket man väljer är upp till en själv, dock kan det vara bra att variera lite mellan dessa.

Har man innekatt är det viktigt att denna har en kattlåda som ska hållas i ett rent och fräscht skick, det vill säga det är väldigt viktigt att man med jämna mellanrum byter kattsanden i lådan annars kanske katten inte vill använda den. En annan sak som är viktig vad gäller skötsel av katt, framför allt om man har en innekatt är att klippa klorna med jämna mellanrum. Det kan också vara bra att ha någon form av klösbräda till sin katt där den kan klösa eftersom detta gör att klorna nöts på ett naturligt sätt.

En del kattraser kräver också en del pälsvård, det vill säga kamning och dylikt av päls med jämna mellanrum. Vill man att sin katt ska bli riktigt ren går det även att bada den. För detta finns det speciella kattschampo man kan använda sig av.

Utöver ovanstående är det också viktigt att man ägnar sin katt tid och leker med den ibland eftersom den har det behovet.

Det kanske allra viktigaste man ska tänka på både om man har katt eller planerar att skaffa är att det innebär ett stort ansvar att ha katt. Det gäller att verkligen tänka igenom det hela noga och förstå att det är ett åtagande på 10-15 år eftersom det är så länge som en katt lever.