Vad bör du som kattägare tänka på när du ska resa bort

Först måste du som kattägare bestämma dig för om du ska ta med din älskade katt eller om du ska lämna katten hemma.

travel catKatter är väldigt bundna till sitt hem och oftast reagerar dom negativt om de måste flytta, även om det bara är för en liten tid. Vissa katter kan vara mer lättanpassade än andra. Tänk efter, hur är just din katt? Kan den lätt anpassa sig till en helt främmande miljö? Om svaret inte direkt är ja, då bör katten få stanna hemma.

Ta med katten på resan

Om du efter stor betänksamhet bestämt att ta med katten så tänk på att katter lätt blir åksjuka. Ge den inte mat nära inpå resan. Ta med kattens favorit filt eller leksak, så att den kan använda sig av dessa för att känna sig som hemma. Ha aldrig katten lös i bilen. När ni kommit fram, tänk på att placera ut kattlådan och matskålar så likt hemma som möjligt. Bjud gärna på något som du vet att katten älskar, men bli inte orolig om katten inte äter de första två dagarna. Ett till litet tips är att blanda den nya fräscha kattsanden med lite ”gammal” och använd sand, detta ger katten en välkänd lukt och det kan vara bra i en ny omgivning.

Kattvakt

Bäst för katten är självklart om den får stanna hemma och att du ordnar en kattvakt som tar hand om katten. Fråga släktingar, grannar, vänner. Någon du känner väl kanske kan bo i ditt hem under tiden som du är bortrest, eller om du är borta en kortare tid kanske någon kan komma och titta till katten nån gång varje dag. Se till att ge noga instruktioner till den som tar hand om katten. Skriv upp nummer till dig och även veterinären – ifall något händer.

Pensionat

Om du inte känner någon som kan ta hand om katten när du är borta, och om du inte kan ta med dig katten på resan, då kan du boka plats på ett kattpensionat. Det är ofta fullt, speciellt under semestertider, så se till att boka i tid. För att hitta ett lämpligt kattpensionat kan det vara bra att kontakta en lokal kattklubb och fråga dom om de kan rekommendera något pensionat.