post by Nils Samuelsson | | Closed

Bra tips till dig som kattägare

Kattens välbefinnande är kattägarens ansvar och naturligtvis vill du att din katt ska må så bra som möjligt. Här kommer några tips på bra saker att köpa hem.

Katt

Katter behöver mat och motion för att må bra, men ibland räcker inte fodret till och extra vitaminer kan behövas om till exempel pälsen börjar se trist och matt ut. Det finns ett stort antal av butiker online som säljer tillskott. Vitamintabletter är ytterligare ett bra tillskott för katten och även dessa är bra om katten har pälsproblem.

Det är inte bara hundar som behöver badas och borstas, katter kan behöva få ett dopp ibland även om de normalt sett är ovilliga badare, om man inte vant katten med detta redan som kattunge. Ett bra schampo och eventuellt ett balsam, beroende på päls, är en god investering. Långhåriga katter får ofta tovor och behöver borstas för att reda ut pälsen och minska risken för detta. Hos utekatter är det betydligt vanligare med tovor och då behöver dessa avlägsnas med sax eller genom rakning.

Transportbur är också en bra investering. När katten ska följa med, är det bra att kunna ha den i en bur som du vant den med. Buren kan också agera kryp in hemma och känns då inte som något läskigt när det bär iväg till veterinären. Dessutom är det ett bra skydd för din katt samtidigt som du har den i tryggt förvar och inte får en rymmare.

Katter behöver vässa sina klor och använder gärna en soffa, mattan eller något annat mjukt för detta. Därför är det bra med ett klösträd där katten kan klösa utan att den skadar interiören. Har man innekatt är detta en viktig del och den kan gärna vara lite höjd på, med liggplatser för katten att kunna klättra upp på och få lite utsikt. Det finns många olika storlekar att välja mellan, meterlånga raka lindade rör till träd som går från golv till tak.

För dig som tänker ha din katt ute, vare sig det handlar om i inhägnad eller att den får gå fritt, så är det bra med en plats där den kan skydda sig från sol och regn. Katthus är ofta konstruerade på så sätt att katten kan gå in i ett utrymme och ligga skyddat, men även ta sig upp på på kojan och få en bra utkiksplats samtidigt som den ligger under tak och komma undan från sol och regn.