post by Nils Samuelsson |

Skaffa katt

Står du och funderar på att skaffa katt, kanske är det du själv som önskar ett husdjur eller kanske dina barn som önskat sig en katt i present. När man skaffar katt är det några saker som kan vara bra att tänka på, vi har försökt ta upp de viktigaste här.

Tid och ansvar

kattungeDet första man måste tänka på är det ansvaret en katt innebär. Att skaffa en katt innebär att ha ansvar för och ta hand om ett djur i många år framöver. Det gäller att man innan tänkt igenom vad det innebär att skaffa katt och att man känner att man har tid och kärlek att ge sitt nya husdjur. Är ni en familj som är borta hela dagarna på jobb och skola kan det hända att katten inte trivs, att den känner sig ensam och övergiven. Det är bra att skapa tid med katten, i alla fall till en början, för att den ska få en chans att känna sig hemmastadd. Vet ni av i förväg att ni kommer att vara borta mycket kan det vara en idé att skaffa två katter, så de slipper känna sig ensamma och kan få sällskap av varandra.

Saker att handla innan

kattlådaNär man väl bestämt sig för att skaffa katt är det några saker som är bra att köpa innan, som katten kommer att behöva. Det första är att skaffa rätt foder till katten, så att den får i sig den näring den behöver. Ett känt märke på kattfoder är bland annat Royal Canin. Man behöver också skaffa en kattlåda åt katten för att den ska kunna göra sina behov. Är du en person som gillar design och stil har vi hittat några riktigt bra kattlådor på supercat.se, där det bland annat finns en kattlåda i mörkblått snyggt mönster. Lådan är med huv och svänglucka vilket är väldigt bra om du ska ha en innekatt, det minskar nämligen både spridningen av kattsand och tar bort stor del av lukten. Kom ihåg att köpa med kattsand till kattlådan också. Idag finns det många bra sorter av kattsand som absorberar stora delar av lukten och som gör det lättare vid rengöring av lådan.

Ska din katt vara en innekatt är det bra att införskaffa ett bra klösträd till katten att vässa sina klor på samt några leksaker för att aktivera sig. Katter gillar lek och spänning, de är i grunden jägare som är gjorda för att ta byten, därför är det bra att hitta lämpliga leksaker för att katten får stimuleras på rätt sätt. Annars är det lätt att katten istället ger sig på möbler och tapeter i hemmet för att få sina behov tillgodosedda och det är inte alltid så uppskattat.

VeterinärvårdFörsäkring och veterinärvård

Det andra man bör tänka på är att skaffa en bra försäkring till katten. Det är lätt att den, likaväl som oss, kan bli sjuk och behöva veterinärråd. Utan försäkring kan det bli ganska kostsamt så det är bra att ha en försäkring så man slipper oförutsedda utgifter.

När katten väl är hemma är det bra att besöka veterinären för att vaccination och ID märkning.

Om du köper en raskatt, är det viktigt att se över rasstandarden. Där kan du läsa av om kattrasen har mycket problem med höfter eller sjukdomar, samt får en känsla av vad det kommer att kosta att försäkra en sådan katt. En katt med många genetiska problem kommer att vara dyrare än en vanlig bondkatt. En kattunge behöver också göra om sina vaccinationer för att få ett permanent skydd mot kattpest och liknande. Var beredd på den kostnaden, samt kostnaden att sterilisera eller kastrera katten (såvida du inte planerar att avla).